Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: A boldogság nem jön haza (Montázs gordonka hangra)

2015.02.18

Sétálok az utcán, most már hazafelé, alighanem részeg lehetek, lépteimet végiggondolom, egyik lábam a másik előtt, a másik az egyik után, jó, hogy nincs harmadik, nem tudnám, hová tegyem. Nem is értem, hová lett az idő, a pillanatok megnyugtató elnyújtottsága. Albérletem ajtaja előtt állok kulcsaimat keresgélve, múlt idő az egész, hogyan jutottam el a kaputól idáig, úgy tűnik el minden, hogy lassú vagyok észrevenni is, rohan kifelé belőlem az életem.

 

Hirtelen robbant be a tavasz. Tíz nappal ezelőtt még havazott. Hideg volt, s akkor egyszer csak itt van. Nem vágytam sehova se menni, fájtak az ízületeim. „Kuckóba bújnak a vének” – ez jutott eszembe. Meg Weöresnek egy másik verse:

 

„A hársfa mind virágzik,

a csíz mind énekel,

csak szíved alszik el.”

 

Aztán vegyük például a pamutgombolyagot meg a macskát, a macska nem érti, de izgatja a dolog, lökdösi, érdeklődik, próbálja felfogni, s mindezt addig folytatja, míg letekeredik az egész végül, így eltűnik az, ami után érdeklődött, csak a fonal van meg, az pedig nem túl izgalmas már számára; akkor most nézzük, te vagy a macska, én a gombolyag, letekertél, szétszedtél és otthagytál; vagy én vagyok a macska, te a gombolyag, érdeklődöm, igyekezlek megismerni a legapróbb részletedig, s mire a végére jutok, kiderül, hogy az egész mindössze egyetlen szál, az érdekes legfeljebb annyi, ahogyan föl vagy tekerve – de nincs is macska, se gombolyag, csak a genitális erejű fájdalom.

 

De sokszor mondta apám: meddig él az ember? Ameddig a gyermekei élnek. Ameddig a gyermekeinek nincsenek gyermekei. Mert akkor már a gyermekeivel törődik, és kevesebbet azokkal, akik meghaltak. Akkor már nem él az ember – mondta apám.

 

Épp csak könnyítettem kissé magamon, ez az első gondolatom, ahogy a porcelánba kapaszkodva valamennyire sikerül orromat megtisztítani a hányástól, zihálva nézem az előttem úszkáló, félig emésztett ételdarabokat, nyelőcsövem ég, még egy görcs a gyomorszájnál, és fel is jön, ami még lent maradt, néha elcsodálkozom, mennyi minden képes hosszú ideig a gyomromban időzni.

 

Egyedül vagyok. Körülvesz a liget, a madarak, a fák, csak egy fekete macska jár ide. Hová lett a szerelmes macskapár, amelyik évekig együtt járt összesimulva? Hol a farkukat csavarintották össze, hol egymás mellé feküdtek le, és egymást nyalogatták. Az ételt mindig szívesen megosztották, elválaszthatatlanok voltak. És amikor kölyköket hoztak, sose tudtam, hogy melyik volt a fiú, melyik a lány, de egyformán gondozták őket. Aranyszőrű és Rondácska. Eltűntek a macskák. Hova lettek?

 

Újra rámjön a sírás, de nagyon, csukladozva kapkodom a levegőt, és csak annyit tudok, hogy nem akarom ezt az életet élni, a kád tele forró vízzel, ebben ülök, végignézek ezen a meggyötört testen, hetek óta nem fürödtem, büdös vagyok és mocskos, legalább három napja nem aludtam, s azt megelőzően is csak elvétve egy keveset, íme hát ez lett a szupermaratonom vége, nézek a pengére, és amint sikerül legyőznöm a sírásrohamot, rágyújtok egy újabb cigire, üres tekintettel meredek a párás levegőbe, tudom, amit tudnom kell, és biztosra megyek, ezt ismételgetem magamban, majd újra elsírom magam, immár sokadszor, és újfent nem tudom, miért is.

 

Másnap onkológia. Erős fájdalmaim vannak, kezd kitörni a daganat. Megbeszéltük Krisztával, megpróbáljuk hátráltatni egy felületi röntgenbesugárzással. Annyi fájdalomcsillapítót kellett bevennem, amennyi kábított és tovább gyöngített. A fájdalom és a gyöngeség olyan, hogy éjszaka nem merek kimenni a vécére. Tántorgok. Beviszek estére egy nagy, csavaros üveget, ezt nem is tudom, hogy hol olvastam. Csak az sem olyan egyszerű, ha az ember szédül.

 

(2013 március)

 

kiszaradt-fatorzsek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statisztika

Most: 2
Összes: 45513
30 nap: 1964
24 óra: 59