Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó MIHÁLY: A Krímben voltam hadifogoly 1. rész (Doku-riport)

2015.02.28

Nevezzük X-nek vagy Y-nak. Neve talán annyira nem is érdekes. Egyike azon hadifoglyoknak, akik több százezer társukkal élték át (tegyük hozzá, ha túlélték) a II. világháború közben, illetve befejezése után, a győztes csapatok által fogságba ejtett ember modern Golgotáját. Nincs benne indulat, megbékélt sorsával. „Köztük is voltak rendes emberek” – mondja. Egyszerűen csak a valóságot kívánja elmesélni, hogy emlékeztessen a magyar történelem eme zivataros időszakára.

 

magyar-hadifoglyok-a-ii.-vilaghaboruban.jpg


 

Gyalogmenetben Stájerországból Jánosházára

 

– Több százezer bajtársammal estem fogságba Deutschlandsbergben (Ausztria-Stájerország – a szerk.), 1945. május 10-én, délelőtt 11 órakor. Körülkerítettek bennünket az oroszok. Kézigránáttal fölrobbantották a hadikonyhát.

 

Nem tanúsítottunk ellenállást, eldobáltuk a fegyvereket. Mindenkit megmotoztak, mindenféle személyi tulajdont elkoboztak. Az az egység, ahol én voltam, úgy belemerült a fosztogatásba, hogy egyik-másik orosznak egészen föl a könyökéig karóra volt csatolva..

 

Deutschlandsbergből elindítottak bennünket gyalog, vissza Magyarországra. Minden teketória nélkül lelőtték azokat, akik nem bírták a gyaloglást. Grazon keresztül, Szentgotthárdnál léptük át a magyar határt. Borzasztóan kellemetlenül éreztük magunkat, hogy bennünket magyar katonákat, a saját hazánkban, idegen katonák kísérnek, mint hadifoglyot.

 

– Melyik hadsereg volt ez? Volt valamilyen számuk?

 

– A 225-ös önálló zászlóalj volt. Vitéz Kovács András alezredes volt a zászlóaljparancsnokunk. Eredetileg én a 31-es határvadászoknál szolgáltam, de ahogy szétverték a különböző egységeket, a maradékokat egy alakulatba csapták. Így általában változtak a csapattestek megnevezései is.

 

– Értem. Ott tartottunk, hogy nagy visszatetszést keltett önökben, hogy az oroszok, magyar földön hadifogolyként kísérték fogságba ejtett zászlóaljukat.

 

– Igen, igen… és akkor azokon a településeken, ahol tudomást szereztek arról, hogy ott majd hadifoglyokat kísérnek, az útszéleken tömegesével várakoztak az emberek. Mindent elkövettek, hogy kiszabadítsák a férjüket, a testvérüket, vagy a gyermeküket.

 

Ez rettenetesen tetszett az oroszoknak, pláne ha fiatalasszony, vagy fiatal lány volt az illető, no de az idősebbektől sem riadtak vissza. Általában három liter pálinkáért engedtek el embereket, vagy pedig… hát ott mindjárt a közelben, néha ott mindenki szeme láttára megerőszakolták a nőt, és csak úgy engedték el a hozzátartozót.

 

Igen ám, de ezeket az embereket pótolni kellett, hogy meglegyen a létszám. Ez úgy történt, ha megláttak az utcán egy férfit – legyen az 60, vagy 17 éves –, egyszerűen hátba vágták a géppisztollyal és belökték a sorba.

 

jegyzet.jpgTörtént egy alkalommal, hogy az egyik házba bement az orosz katona. Fiatal házaspár lakott ott. Két nappal azelőtt esküdtek. Éppen vacsoráztak. Az orosz felszólította a fiatalembert, hogy jöjjön ki az utcára egy öt perces munkára. Hűvös volt. Az asszony kérte férjét, vegyen kabátot, hogy meg ne fázzon. „Nye náda – mondta az orosz –, öt perc munka és jöhet vissza.” A fiatalasszony nyugodtan mosogatni kezdett. Az orosz kikísérte a férjét, és amikor kiértek a kiskapun, hátba vágta a géppisztollyal és odalökte közénk. Ki tudja meddig lehetett fogságban, vagy túlélte-e egyáltalán, pedig sohasem volt katona.

 

– Szentgotthárd után milyen útvonalon haladtak tovább?

 

– Szentgotthárdról Jánosházára kísértek bennünket. Ez mind gyalog történt.

 

– Tehát nem tehervagonokban?!

 

– Nem, nem, nem… Itt mindig gyalog mentünk! Na, beértünk Jánosházára. Jánosházától körülbelül kettő vagy három kilométerre volt egy grófi birtok vagy ilyesmi. Tény az, hogy lótenyésztéssel foglalkoztak ezen a telepen. Hogy kinek volt a tulajdona, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy istállók voltak, lovak, ilyen nagy cement vályúk, meg különböző dolgok. Ide tereltek be bennünket, drótkerítéssel körülkerítették a telepet, és mindjárt magasfeszültségű áramot vezettek bele. A négy sarkon őrtorony állt, fegyveres őrök járkáltak.

 

Itt a lágerben már az oroszok főztek nekünk. Burizsból (burizs: főzésre használt, durván hántolt búza vagy árpa, a rizs pótlásaként – a szerk.), kölesből, borsóból készítettek ételeket. A legnagyobb baj az volt, hogy krumplit, babot vagy tésztát, amit mi ettünk volna, nem is láttunk. Kiszámították, hogy 1 kg borsónak, vagy 1 kg burizsnak mennyi a kalóriaértéke, és a létszámhoz viszonyítva annyi kilót adtak ki. No, azt meg lopták az őrök, a szakácsok, a tisztek, lopta mindenki. Mire az adag az utolsó fogolynak is a csajkájába került, meg lehetett nézni, hogy mi maradt.

 

– Mennyi időt töltöttek Jánosházán?

 

– Körülbelül két hetet, többet nem…, mert hallottuk mi akkor már különböző helyekről, hogy azokat a hadifoglyokat, akik a fegyverletétel után estek fogságba, nem szabad kivinni, mert azok már ellenállást nem tanúsítottak

 

– Valahol olvastam, hogy az oroszok is hitegették a hadifoglyokat, hogy nem viszik ki őket az országból.

 

– Na, igen, de nem mindenki hitt nekik, és fölröppent köztünk a hír, hogy kivisznek bennünket a Szovjetunióba. Hát ez nagyon felkavarta a láger életét. Dulakodás, megmozdulás, meg nem tudom mi lett belőle.

 

Akkor az oroszok csináltak egy nagy magas dobogót, arra egy pipa alakú akasztófát állítottak. Összehívták az embereket, kiállt oda egy magas rangú tiszt, és azt üvöltözte, mondjuk meg, ki híresztelte el közülünk, hogy kivisznek bennünket a Szovjetunióba, mert azt az embert azonnal felakasztják erre az akasztófára. Persze nem árulta el senki.

 

Rá két napra marhaszállító vagonokba raktak bennünket, és Pest felé elindították a szerelvényt.

 

(Folytatása következik)

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statisztika

Most: 4
Összes: 45516
30 nap: 1967
24 óra: 62