Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: Csernus doki mondja a magáét (Jegyzet)

2015.02.22

csernus-doktor.jpg„Hiába hallom, ha nem olvasom” címmel tartott előadást a mezőhegyesi József Attila Általános Művelődési Központ dugig telt színháztermében dr. Csernus Imre híres-hírhedt vajdasági származású pszichiáter.

 

– Ha olvasok, tudatosulnak bennem a folyamatok – mondja a doki. – Jé! Ez is én vagyok, az is én vagyok! S itt vannak a viszonyítási alapok is. Most sírok, most nevetek. A könyv önmagamról szól. Én írom sorait!

 

De vajon tudunk-e őszinték lenni önmagunkhoz? Mert csak az őszinte könyvek emléke marad ám meg. Azaz, egy csodát! Ülünk egy dézsa meleg vízben (Csernus más szót használ, de végül is, meleg ez is, meg az is!), s a kisujjunkat sem merjük kidugni, mert… brrr… rettenetesen fázni fogunk.

 

Tényleg? Merünk mi szembenézni a valósággal? Egyáltalán, felismerjük, hogy mi a valóság?

 

Igen is, meg nem is! Egy azonban biztos, ülünk tovább a dézsa meleg vízben, mert ott ültek már dédanyáink is, meg dédapáink is, bölcs emberek voltak, az Isten nyugosztalja őket! Így aztán, ohne változás! Baj ez?! Á, nem, ha így is jó nekünk!

 

Más. Gyakran hallottam kamasz koromban: „Állj előlem, nem látok! Apád nem volt üveges!” Na, a Csernus gyerekének majd biztosan nem mondják ezt! A doki bőszen (vagy csak úgy tesz!) járkál előttünk, ajkán pimasz mosoly, belenéz szemünkbe (majdnem azt mondtam: vesénkbe), időnként ránk ordít (vagy csak úgy tesz!), hogy nyomatékosítsa a hallottakat, az alsónemű már mástól is meleg, az ember meg még a fejét is húzza bele a meleg vízbe, inkább fulladjon meg, jaj Istenem!, inkább csak nyelje, nyelje a vizet, korty, korty után, csak ne kelljen szembesülnie a valósággal, ő meg nem nyújtja ám a kezét, dehogy, másszatok ki, ha bírtok, gyertek má’ ki a slamasztikából, mutassátok meg magatokat a napnak! Hát persze! Mit csodálkoztok! Ha mindig más húz ki benneteket a sz…ból, sohasem tanultok meg önállóan élni! Ennyi a tanítás! Ez van! S ezen nem segít semmi más, se szó, se vegyszer!

 

Úgy néz át rajtunk mint az üvegen, látja pici kis polcainkat: az elsőn önbizalomhiányunkat, a másodikon önáltató kis hazugságainkat… Hajjaj!, mi meg nem merünk a saját életünk könyvébe belelapozni. Kínos? Hát hogy a fenébe ne! Tanár úr, én készültem!!! Ugye emlékszünk még ilyen, meg hasonló kifogásokra! Mert már akkor sem mertük vállalni a konfrontációt! Játszottuk gyermekded játszmáinkat, úgy ahogy szüleinktől, nagyszüleinktől tanultuk. Pedig még azt sem tudtuk, ki az az Eric Berne, Csernus meg talán még meg se volt, na jó, legfeljebb tojáshéj volt a fenekén.

 

Bevállaljuk, vagy nem vállaljuk be? Van-e elég önbizalmunk ahhoz, hogy legalább önmagunknak bevalljuk: gyarlók vagyunk, ami persze nem baj, mert minden ember gyarló, csak van aki bevallja, s van aki (s ez a túlnyomó többség!) nem! Addig meg miről beszélünk? Még nem látjuk kristály tisztán a hibáinkat, s nem küzdünk ellene sziszifuszi munkával nap mint nap, lépésről lépésre, addig fejlődés sincs: csak görcs, csak félelem, csak magas vérnyomás, csak infarktus, rák (a doki úgy fogalmaz: rákot csinálunk magunknak!), meg a helyben tapicskolás. Hát tényleg ezt akarjuk?!

 

Elmenőben Csernus még felemeli ujját, mondja a moderátornak, most egy kicsit megszeppentek, de holnap marad ám minden a régiben!

 

(2011. március 1.)

 

csernus-imre.jpg

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

"Merünk mi szembenézni a valósággal?

(vilhelem margareta, 2017.02.22 11:33)

Gratulálok kedves Mihály ,vajon merünk?

 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Január >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Statisztika

Most: 3
Összes: 48688
30 nap: 2394
24 óra: 76