Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: József Attila-emlékek Mezőhegyesen – 3. rész (Legendák, tények, dokumentumok)

2015.02.10

Legyen szabad egy képet felvillantanom Saitos Gyula könyvéből, mely 1964-ben a Magvető Kiadónál jelent meg, József Attila Makón címmel. Teszem ezt annál is inkább, mivel ugyanezt az idillt sugallja Pesti Éva is, és ezt próbálja elhitetni velünk Mayer János is. Tudniillik, hogy József Attila 1921-es mezőhegyesi nyara gondtalan vakációzással telik.

 

Kellemes vakációzás?


 

„Az első tanév befejeztével, amikor a bizonyítvány kiosztása után az internátusi diákok mind hazatértek, József Attila nem utazott el. Szünidei otthont biztosított az a körülmény, hogy a mezőhegyesi állami birtok és a cukorgyár tisztviselőinek fiai mellé a vakációra házitanítót kértek az osztályfőnöktől. (Ismét egy újabb variáció. Név itt sem szerepel – A szerző.) Így aztán a nyarat Mezőhegyesen töltötte, ahol derűsen, gondtalanul, testi fejlődésben, megerősödésben, kedvező körülmények között telt el 1921 két nyári hónapja.” Saitos ezt követően is mezőhegyesi nyaralásról, a „szabadság aranynapjairól” beszél.

 

Ezzel a megállapítással egyébként már Takács László is vitatkozik. (Takács László: József Attila Mezőhegyesen – Békési Élet 1967/3.) Esszéjében több történeti dokumentumot sorakoztat fel (ismétlésüktől tekintsünk most el), melyek azt bizonyítják, hogy a Mezőhegyesen eltelt időszak élményintenzitása ennél sokkal mélyebb lehetett. Jól érez rá ezen idilli kép hamisságára, a már korábban említett, Mezőhegyesről József Etelkának írt akkor még ismeretlen levele nélkül is. Bár Takács nem említi, elég felhívni a figyelmet arra, hogy alig egy évvel azelőtt, 1920. március 30-án ért véget Mezőhegyes román megszállása, amely 11 hónapon keresztül tartott. A birtok kirablása 1920. január 15-ével veszi kezdetét és a megszálló csapatok kivonulásáig, egyre fokozódó arányokban folytatódik. A ménesbirtok összes kára, 1920-as tavaszi árakkal számítva, 194 millió 534 ezer 902 koronát, vagyis pontosan 14 millió 45 ezer 886 pengő 58 fillért tesz ki. (Csanád vármegye tíz évvel Trianon után. Összeállította: Vermes Ernő, 1929.) Jó pár évnek kell eltelnie, míg Mezőhegyes valamelyest is ki tudja heverni ezt a súlyos csapást, mert hiába, hogy „a tavaszi nap biztatóan ragyogott és 1920 nyarán már magyar szájak számára aratták az ,életet’, tejet például egyelőre csak öregek és gyermekek kaphattak. Felnőttek csak orvosi előírásra” – írja Fáy Andor a korszakról A régi Mezőhegyes fejlődése, sikerei és hibái című kéziratos munkájában.

 

Ezek után lássuk a szóban forgó József Attila levelet.

 

József Attila – József Etelkának

Mezőhegyes, 1921. július 30.

 

„Kedves Etelkám!

 

Azt írod, hogy nem tudod elgondolni, miért nem írok neked!? Pedig ez könnyen érthető. Kaptam a gyámomtól egy levelet, amelyben azt írja, hogy Lucie és Te is azt mondtátok neki, hogy én fennhéjázó leveleket írok haza. Nagy szívességet tennél, ha egy levelet elküldenél, mert én igazán nem emlékszem olyan levelekre. Itt én nagyon jól érzem magam, eltekintve a fiútól, aki igazán nehéz órákat okoz. Hogy hová utaztak Luci-ék, az igazán nem érdekel közelebbről, különben is olvashatatlan a nyaralóhely neve. A bélyegeket küldd majd szeptemberben az internátusba.

 

Szükségem van égetően dohányra és pénzre. Küld (sic!) el azt a dohányt, légy szíves, ami otthon van. Egy hét óta alig eszem egy falatot, mert az a hetven deka dohány, amit idejövetelemkor kaptam, már mind elfogyott. Nagy szükségem van pénzre is, de azt ne küldj, mert már úgy is sokkal tartozom Neked. A fehérneműt előre köszönöm. Meleg van itt is. Naponta 57 fok Celsius. Lacinak (talán Frumenn László – F. E.) köszönöm a „Szerenádot” és kérd meg őt légy szíves, hogy siessen vele, és ha készen van a zene, úgy a szöveget gépeltessétek alája. Mond (sic!) meg Lacinak, hogy próbáljon kiadó után nézni. Azt hiszem megteszi. Itt zenészek és zongora vannak…

 

Nagyon sokszor csókol

öcséd

Attila”

 

(József Attila válogatott levelezése. Sajtó alá rendezte és a jegyzeteket írta: Fehér Erzsébet. Akadémiai Kiadó, Budapest 1976)

 

(Folytatjuk)

 

etussal-1923-ban.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Január >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Statisztika

Most: 3
Összes: 48688
30 nap: 2394
24 óra: 76