Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: Rájuk eleve rózsaszín szemekkel nézek (Exkluzív interjú Tahi Tóth Lászlóval)

2015.03.14

tahi-toth-laszlo.jpgTahi Tóth László nem tartozik az üstökös pályájú színészek közé. Senki nem emlékszik a nagy kiugrásra, egyetlen sorsfordító szerepre. Tahi Tóth László évek, sőt mondhatnánk évtizedek alatt jutott a csúcsra. Pontos, aprólékos szerepépítésével, mély beleérző képességével sikeresen old meg sokféle karaktert a színpadon, filmen és tévéjátékban egyaránt.

 

– Művész úr! Honnan ez a sokoldalúság?

 

– A sokoldalúság és a színek ismerete úgy vélem összetartozik – mondja, majd az interjúkészítő tekintetére reagálva így folytatja: – Apám ugyanis festőművész volt, anyám pedig színésznő akart lenni Pozsonyban. Apám zárkózott, elmélyült képzőművész hírében állott, anyámban meg élt egy kis viszketegség a nyilvánosság iránt. Ebből a két anyagból vagyok összegyúrva.

 

– Mely szerzők állnak Tahi Tóth Lászlóhoz legközelebb?

 

– Én a színházi irodalom három hatalmas íróját tartom számon: Shakespeare-t, Csehovot és O’Neillt. Tőlük bármelyik szerepet játszani nagyon nagy próbatételt jelent a színész számára.

 

– Százhárom éves a Vígszínház. Ön, amióta elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, 1966 óta tagja ennek a színházi műhelynek. Aki ennyi esztendőt tölt el egy munkahelyen, attól meg szokták kérdezni, nem bánta-e meg?

 

– Nem vagyok vándormadár típus. Mikor a Vígszínházba kerültem, olyan színészek neve fémjelezte az intézményt, mint Bilicsi Tivadaré, Páger Antalé, Somogyvári Rudolfé, Ruttkai Éváé, Latinovits Zoltáné, Sulyok Máriáé, Bulla Elmáé és sorolhatnám tovább. Bennem még ma is az él, hátha a túloldalról belép valamelyikük az épp műsoron levő darabba.

 

– Milyen előadásokra készül a közeljövőben?

 

– Az a megtiszteltetés ért, hogy vendégművészként meghívtak az Operettszínházba, ahol Hernádi Jutka partnereként eljátszhatom a Helló Dolly! című musical főszerepét.

 

– Mivel tölti a szabadidejét, van-e valamilyen hobbija?

 

– Szenvedélyesen sportolok, hiszen nagy családban nőttem fel, ahol hat fiú volt és mindig versengtünk egymással. A Művész SK elnöke vagyok. Teniszben például felkerültem a magyar ranglistára. Más természetű dolog, de azt is elárulhatom, hogy apám után örököltem valamiféle rajz- és festőtehetséget. Így szabadidőmben szeretek firkálgatni, festegetni.

 

tahi-toth-laszlo-festmenyei-az-egri-liceumbeli-kiallitason-2008.jpg

 

Tahi Tóth László festményei az Egri Líceumbeli kiállításon (2008)

 

– A nőknek tisztelgő műsor a kapcsán kézenfekvő kérdés, mit jelentenek ön számára a nők?

 

– Hároméves házas vagyok és máig is nagyon szerelmes a fiatal és gyönyörűséges feleségembe, és remélem, még nagyon sokáig fog tartani ez a szerelem.

 

– A nevét el lehet árulni?

 

– Kárász Szilvia zongoraművész. Én egyébként ezenkívül is valóban sokat köszönhetek a női nemnek: mind az édesanyámnak, mind pedig a húgomnak – mert végül a hat fiú után, a legkisebb lány lett. Csodálatosan jól kijövök a feleségem édesanyjával, igazi jó barátom, és szívből igyekszik minél szebbé tenni a napjainkat. Sőt, ahogy próbálok visszaemlékezni, engem még nő sohasem bántott meg, ezáltal rájuk eleve rózsaszín szemekkel nézek.

 

Lassan pakolni kezd. A büfé felől érdeklődik. A hátsó ajtón kísérem ki, ne botoljunk rajongók táborába. Út közben sztorizgatunk. Ő a színházbeli, én a redakcióbeli humoros élményeimről mesélek. Jókat röhögünk. Szeretném meghívni egy italra. – Szó sem lehet róla! Én fizetem, amit fogyaszt! – mondja. Jól elvagyunk. Körülbelül még egy félórát beszélgetünk. De az már nem az interjú témája.

 

(1998 március)

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statisztika

Most: 3
Összes: 45516
30 nap: 1967
24 óra: 62