Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: Sás Péter, na meg a Sándor György (Kritika)

2015.02.26

Mottó: „Sándor György humoralista orálisan fixált. Gourmet: a szavak ínyence. Szóalkoholista: megrészegül egy kitekert nyakú mondattól, vérét issza verbális vámpírként. Lebeszélhetetlenül túlbeszél. Szavai szavakat burjánoznak: annyit beszél, hogy sokszor átbeszéli önmagát a ló túlfelére. Gyerekkorában ujját szopta. Most szavakkal töltekezik. Ki nem ereszti szájából a szót, amíg csak lélegzik. Ha a majdan haldokló Sándor ágyánál helyet foglalna egy Eckermann följegyezni a Nagy Humorista utolsó mondatát: tíz évig kellene strázsálnia, mert az agonizáló búcsúszavai a végtelenségig elnyúlnának. Több mint valószínű, hogy exitusa után felül ágyán, megtoldja hosszú búcsúját újabb magánbeszéddel.” /M. G. P.: A (hum)oralista/

 

Ritka pillanatok egyike, mikor két teljesen más karakterű humoristával találkozhatunk egy színpadon. A mezőhegyesi Nonius Pódiumon márpedig ez történt. Még annál is ritkább, hogy az idősebb, a tapasztaltabb, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas beül a nézőtérre, megnézi ifjabb kollégáját, jókat göcög, tapsol és majd csak akkor távozik a teremből, mielőtt sorra kerülne. Ő Sándor György.

 

De vajon ki Sás Péter?

 

sas-peter.jpgSás Péter színész, Sás Péter humorista, Sás Péter parodista, Sás Péter Sás Péter. Szokták stand-up előadónak is nevezni, de a wikipédia szerint a stand-up comedy „egy olyan szórakoztató műfaj, amelyben a humorista egyedül, leggyakrabban kellékek nélkül, közvetlenül a közönséghez szólva adja elő műsorát. Az előadó rendszerint gyors tempóban rövid, humoros történeteket mesél el, illetve vicceket vagy ún. egysoros poénokat mond el.” Sás Péter viszont nem ezt csinálja. Sás Péter akkor is előadná monológját, ha csak Sás Péter lenne a teremben. Sás Péter nem eszköztelen. Sás Péter arisztokratikus. Sás Péter nem vegyül a nép közé, mint például Sándor György. Sás Péter parodizálni kívánt „áldozatait” megfigyeli, rájuk tapad, megfejti gondolataikat, lelküket, hascsikarásukat, életérzéseiket, hazugságaikat, igazságaikat, követi tévés megjelenéseiket, olvassa életrajzukat, a róluk szóló cikkeket. Sás Péter nem csak hangot, testtartást utánoz, alanyai bőrébe bújik, átlényegül, olyannyira, hogy önnön arcát is a parodizált személy arcára szabja. Sás Péter tipikus gumiarc. A kritikust ebbéli képességében Jim Carrey-re emlékezteti. Sás Péter humora nem he-he, még kevésbé ha-ha, leginkább abszurd: egy kicsit színészet, egy kicsit pantomim. Sás Péter görbe tükröt tart: Fábry Sándor, Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, a tapolcai furcsa kezű, a szentesi trombita szájú, a kiskunmajsai versmondó, s nem utolsó sorban a médiamanipulált, agymosott reklámzabálók elé. (Időközben 2013-ban bemutatták Dézsy Zoltán Elment az öszöd című filmjét, melynek főszerepét a Gyurcsány Ferencet alakító Sás Péter játssza – a szerk.)

 

 

 

sandor-gyorgyot-----szerencsere-----nehez-kategorizalni.jpgSándor György közben a színpadra evez. Végignéz a Nonius Pódium nézőterén összegyűlteken. Közel megy az első sorban ülőkhöz, megszólít, szemkontaktust keres. Bevon, bohóckodik a nézőkkel. A közönség hamar rezonál mondataira. Jól érzi magát, kiszól a nyitott ablakon az egyébként éppen csendeskének mondható nyári mezőhegyesi estébe. A hallgatóság jólesően ismeri fel a XX. századunkat sajátosan összefoglaló – jóllehet barokkos körmondatokból, eredeti képzettársításokból kibomló – poénépítményeket. Mit építményeket! Szó-, mondat- és szövegkatedrálisokat. Árad, hömpölyög, mégis minden a helyén van.

 

Aztán sztorizik egyet: – Régen történt, még nem volt ennyire mákos a szakállam. Szent hittel mondtam a műsoromat, az első sorban meg felállt egy nő, s ment kifelé. Mitévő ilyenkor az ember? Ha nem veszem észre, ügyetlen, ha lereagálom, ripacs vagyok. Az utóbbit választottam. Még az agresszív korszakomat éltem. Utána szóltam, talán kihívóan, nem tetszik? Visszanézett: nemművész úr. Így egybe, mert nem azt mondta, hogy nem művész az úr, hanem, hogy nem a műsor nem tetszik, hanem... áldott állapotban van, egy darabig nem tud majd Sándor György-estre járni. Ott álltam, a közönség kárörvendve figyelt. Majd mesélje el neki, mondtam, gondolván a gyerekre. A történet folytatása: 18 év múlva ugyanott, a műsor után odajött egy két méter magas, kajla mosolyú fiatalember: én már voltam ám a műsorodon – meséli.

 

Sándor György olyanokat talál ki, amiket csak Karinthy Frigyes találhatna ki, ha ma élne, egy mai Hadik kávéházban.

 

Ízelítőül egy csokorra való negyedperces novelláiból: „A cukrász a selejtet habbal takarja be, a kőműves habarccsal, az orvos meg földdel.” „A gazdaság a szakadék szélén áll, de jövőre egy nagy lépést teszünk előre.” „A kenderkötéllel való akasztás függőséget okoz.” „A kisbaba olyan, mint a Nescafé. Könnyű megcsinálni és egész éjjel ébren tart.” „Becsaptam egy ajtót. Azt mondtam neki, hogy nyitva van.” „Magyarországon azért ilyen lassú a vasúti közlekedés, mert meg kell őriznünk a nagy ország látszatát.” „Rómában a papi nőtlenség apáról fiúra szállt.” „Neked, mint kívülállónak mi a véleményed az intelligenciáról?”

 

Apropó, negyedperces, félperces, egyperces novella. Művészeti albumot jelentetett meg Kétpercesek. Hommage à Örkény címmel az Arcus Kiadó, Örkény István, az egyperces novella atyja születésének századik évfordulója alkalmából. A kötetben száz kortárs képzőművész grafikája kíséri a válogatott egyperces novellákat. A Kétpercesek bevezetőjét Sándor György írta, aki a Nonius Pódiumon egy Örkényhez kapcsolódó személyes történetét is elmesélte.

 

Örkénynek az Új Írásban volt egy sorozata, ahol fiatal írókat mutatott be. Egyszer Sándor is a kezébe nyomott egy pár kéziratot. Később a neves író így reagált a szövegekre egy képeslapon: „Kedves Gyuri! Az Új Írásban említettem, hogy a sorozat következő tagja te lennél. Nagyon örültek ennek. Említettem továbbá, hogy közlésre odaadnál pár írást java írásaidból. Ennek még jobban örültek. Fölajánlottam, hogy ezekhez az írásokhoz írnék egy pár szép sort. Ennek örültek a legjobban. Mindazonáltal továbbra is azt javaslom, hogy ne publikálj. Ölel: Örkény István.”

 

Miközben látjuk, halljuk, élvezzük páratlanul gazdag szófüzéreit, kommentárjait, néha már vesébe hatolóan fájdalmas poénjait, úgy tűnik, mintha ez az ember valami különös titkot hordozna. Mintha beavatott lenne, tudna valamit, amit rajta kívül senki más. Előadásán nevetünk, harsányan hahotázunk, időnként fölényesnek is hihetnénk a 74 éves humoralistát, pedig egyáltalán nem az. Csak kiáll az értékek mellett, és küzd a talmi ellen.

 

(2012. július 28.)

 

az-orkeny-kotet-bemutatojan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Az Örkény kötet bemutatóján

 
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Január >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Statisztika

Most: 3
Összes: 48688
30 nap: 2394
24 óra: 76